Oftalmologija - Leksikon pojmova od A-Ž

Blog uredjuje Cengic Dr Ferid, doktor med. nauka i specijalista za ocne bolesti. Sve sto je napisano na ovom blogu sluzi samo u informativne svrhe i ne moze biti osnov za samostalno odredjivanje lijecenja.Pitanja postavljajte na adresu:letecihol@gmail.com

07.07.2007.

Bolno oko

Bol u oku se javlja uglavnom kod bolesti prednjeg segmenta i adneksa (suzni aparat i kapci). Najbolnije mjesto je rožnjaċa (rožnica-cornea) koja je jako bogata nervnim završecima. Konjunktiva je manje bolna. Uz bol, bolesti prednjeg segmenta su praċene sa tzv. podražajnim znacima, gdje spadaju fotofobija, blefarospazam i epifora. Prevedeno na bosanski jezik to su nepodnošenje svjetla, grč kapaka i suzenje oka (pojacano isticanje suza).

Erozije i ošteċenja rožnjače, kao i strana tijela u rožnjači stvaraju često nepodnošljiv bol. Sa ovim stanjima su u stvari  i najčešċi posjetioci u hitnoj oftalmološkoj službi. Difuzne upale kapaka nisu bolne, osim kod hordeoluma (čira) na kapku. Upale suzne kese i suzne žlijezde, ako su praċene gnojenjem, su obično bolne. Tumori adneksa (kapak i suzne žlijezde) obično su bezbolni.

Upale irisa i cilijarnog tijela (iritis i iridocyclitis) su praċene bolovima. Oboljenja očnog sočiva nisu praċena bolovima, a tu spadaju prije svega zamuċenja sočiva, razni oblici katarakte.

Najteže bolesti oka obično nisu praċene bolovima. Hronični glaukom je podmukla bolest jer napreduje bez skoro ikakvih znakova. Akutni glaukom naprotiv ima burne simptome, a bol je često neizdrživa. Oboljenja mrežnjače i sudovnjače, koja veoma često ugrožavaju vid, ne bole, i primjete se tek kad se vid smanji. To se desava kada bolest zahvati sami centar mreznjace, žutu mrlju (foveu centralis). To se odnosi kako na upale, tako i na tumore, degeneracije i komplikacije opštih oboljenja (dijabetesa ili hipertenzije).

Oboljenja vidnog živca mogu stvarati umjerene bolove kod upale, retrobilbarnog neuritisa, a atrofije protiču bez simptoma od strane oka, osim gubljenja vida. Po život opasne flegmonozne upale orbite  stvaraju veoma burne opšte simptome sa groznicom i bolovima.

Bol u oku je često refleksija bolesti susjednih organa, odnosno upale živaca koji imaju veze sa okom. Tako oboljeli paranazalni sinusi stvaraju bol iza oka, zatim oboljeli zubi, neuralgija trigeminusa, migrena. Normalno da povrede oka i operacije ostavljaju dugo vremena bol u oku.

Na kraju da zaključimo: prednji segment oka je obično taj koji bolno reaguje. Retina, kao i mozak nema receptora za bol. Bolesti retine (koja je u stvari dio mozga) ne bole, kao što ne bole ni bolesti mozga. A bolesti retine su one koje najviše ugrožavaju vid.

Oftalmologija - Leksikon pojmova od A-Ž
<< 07/2007 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031