Oftalmologija - Leksikon pojmova od A-Ž

Blog uredjuje Cengic Dr Ferid, doktor med. nauka i specijalista za ocne bolesti. Sve sto je napisano na ovom blogu sluzi samo u informativne svrhe i ne moze biti osnov za samostalno odredjivanje lijecenja.Pitanja postavljajte na adresu:letecihol@gmail.com

08.07.2007.

Blepharoptosis – spušten očni kapak

 Blepharoptosis ili ptosis (u daljem tekstu ptoza kapka) nije baš rijetka pojava. Ovaj termin koristimo kad hoċemo da kažemo da očni kapak prekriva više rožnjače nego je normalno, odnosno kada je otvor između kapaka uži. Normalno gornji kapak prekriva rožnjaču za 1-2 mm.

Ptoza može biti jednostrana ili obostrana, stečena ili urođena. Ptoze koje ne prelaze područje zjenice ne ugrožavaju vid osim pri gledanju nagore, a jača ptoza onemoguċava gledanje. Takve osobe pokušavaju kompenzirati ptozu podizanjem glave. Urođene ptoze mogu potpuno prekrivati oko i takvo oko postaje slabovidno, ako se na vrijeme ne interveniše i omoguċi gledanje. Veċina jednostranih ptoza djeluje kao  kozmetički defekt.

i  Misic podizac kapka (m.levator palpebrae)

Uzroci ptoza su različiti ali se u osnovi mogu podijeliti na sljedeċe:

-          Slabost mišiċa podizača kapka (levator maldevelopment), ranije se označavala kao kongenitalna (urodjena) ptoza, nastaje usljed nedovoljnog razvoja ovog mišiċa. Najvažniji znak kod ove ptoze je zaostajanje kapka pri pogledu nadole. Ponekad je sa ovom formom kongenitalne ptoze udružen strabizam, odnosno slabost gornjeg pravog mišiċa ,a nekad i refrakcione anomalije, kratkovidost n.pr.

-          Druge forme miogene ptoze su vezane za neke opšte bolesti mišiċa, i tu spada ptoza kod  hronične progresivne vanjske oftalmoplegije, kod myasthenia gravis, miotonične distrofije, kongenitalne fibroze ekstraokularnih mišiċa.

-          Aponeurotična ptoza nastaje u kasnijim godinama života, usljed razvlačenja aponeuroze levatora (kao što se guma razvlači na starim gaċama), na njenom hvatištu za tarzus (hrskavicu kapka). Ona je udružena sa istanjenjem kapka i razvlačenjem kože kapka.

-          Neurogena ptoza nastaje usljed ošteċenja n. oculomotorius-a, grane trigeminusa, koji inarvira podizač kapka. Ovdje je uklučjen tzv. Marcus Gunn fenomen kod koga kod otvaranja usta dolazi do otvaranja ptotičnog oka, ponekad do otvaranja oka na suprotnoj strani gdje je ptoza. Kod ošteenja vratnog simpatikusa ptoza nastaje u okviru Hornerovog sindroma.

-          Mehanička ptoza nastaje usljd mehaničkih prepreka zatvaranju oka, ili usljed povreda i hirurških tretmana koji su poremetili normalne odnose među pojedinim strukturama. Tako tumori i ožiljci kapaka, operacije horizontalnog skraċenja donjeg kapka, operacije katarakte i enukleacija oka (vađenje oka) mogu kao posljedicu ostaviti ptozu.

Liječenje ptoza podrazumjeva hirurški tretman u svim nabrojanim slučajevima, osim kod miastenije gravis gdje se daju lijekovi. Cilj operativnog liječenja je da se postigne simetrija očiju

Ako je sačuvana funkcija levatora onda se ide na skraċenje njegove aponeuroze, uz potrebni zahvat na tarzusu, koži i konjunktivi kapka. Ako nije sačuvana funkcija podizača kapka ide se na alternativni pravac kao što je povezivanje kapka sa musculus frontalis (potkožni mišiċ na čelu). Operacija se mora dobro isplanirati da se ne bi uradila nedovoljna ili pretjerana korekcija.

Posebno je važna pravovremena operacija spuštenog kapka kod djece koja onemoguċava razvoj vida i prijeti da tako oko ostane slabovidno.

Sliku ptoze prije i poslije operacije vidi ovdje . Vise o ptozi kod odraslih vidi ovdje ili u  wikipedia.

Oftalmologija - Leksikon pojmova od A-Ž
<< 07/2007 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031