Oftalmologija - Leksikon pojmova od A-Ž

Blog uredjuje Cengic Dr Ferid, doktor med. nauka i specijalista za ocne bolesti. Sve sto je napisano na ovom blogu sluzi samo u informativne svrhe i ne moze biti osnov za samostalno odredjivanje lijecenja.Pitanja postavljajte na adresu:letecihol@gmail.com

09.07.2007.

Blepharoplastika = hirurška korekcija kapaka

Blepharoplastica (eng. Blepharoplasty) je termin kojim označavamo operativni zahvat na očnim kapcima u svrhu korekcije njihovog izgleda. Ovaj zahvat se danas najčešċe primjenjuje u slučajevima tzv. dermatohalaze (dermatochalasis).

Dermatohalaza označava prekomjernu količinu kože na kapcima i njeno gubljenje elasticiteta, što nastaje najčešċe usljed starenja. Normalno koža gornjeg kapka i orbikularni (kružni) mišiċ kapka formiraju jasno vidljivu granicu u nivou gornjeg ruba hrskavičave ploče kapka (tarzusa). Kod dermatohalaze koža visi preko ove granice (udubljenja), a u težim slučajevima visi preko donjeg ruba kapka i smeta gledanju. Osim toga slabost orbitalnog septuma (pregrade) čini da orbitalno (mast iz očne duplje) masno tkivo prolabira (prolazi) naprijed u medijalni (unutrašnji) ugao. Isto tako dolazi do nakupljana orbitalne masti ispod donjeg kapka, te se stvaraju masne vreċe (vale), odnosno podočnjaci.

Dermatohalaza se u terapeutke ili kozmetičke svrhe rješava operativnim zahvatom. On podrazumjeva odstranjenje prekomjerne kože i razvučenih mišiċnih niti , te odstranjenje prolabirane masti. Na donjem kapku se vale operišu odstranjenjem suvišne masti pri čemu treba paziti da prekomjerna redukcija ne dovede do ektropiuma donjeg kapka (izvrnuċa ruba kapka upolje).

U svrhu učvršċenja periokularne kože (kože oko očiju) mogu se koristiti pulsirajuċi CO2 laser, te erbium laser. Ovo se izvodi uz dužnu pažnju prema delikatnoj koži kapaka.

Blepharohalasis (blefarohalaza) je bolest nepoznatog uzroka koja se javlja sporadično u vidu napada angioneurotskog edema. Ponekad ona ima familijarni karakter. Koža kapaka se vremenom jako istanji, kao cigaret papir, uz istovremeno rastezanje i koze i aponeuroze levatora, te nastane ptoza. U napadima otečenih kapaka bolest se liječi lijekovima, a posljedice izmjenjenog izgleda kapaka se liječe između napad hirurškim putem.

Blefaroplastiku rade kako oftalmolozi, tako i plastični hirurzi. Ova u principu jednostavna operacija košta u BiH u privatnoj klinici oko 2000 KM.  U Americi 2002 je prosjecna cijena 2500 dolara. Mi smo je ranije izvodili na Očnoj klinici besplatno, uz osnovno socijalno osiguranje, što je nadam se i danas slučaj. Ovdje u Holandiji socijalno priznaje troškove samo ako je promjena tolika da smanjuje vid, odnosno otežava gledanje. Ako se radi u kozmetičke svrhe veċina ustanova socijalnog osiguranja ne priznaje troškove korekcije kapaka.

Slike blefaroplastike prije i nakon op. vidi ovdje .

Oftalmologija - Leksikon pojmova od A-Ž
<< 07/2007 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031