Oftalmologija - Leksikon pojmova od A-Ž

Blog uredjuje Cengic Dr Ferid, doktor med. nauka i specijalista za ocne bolesti. Sve sto je napisano na ovom blogu sluzi samo u informativne svrhe i ne moze biti osnov za samostalno odredjivanje lijecenja.Pitanja postavljajte na adresu:letecihol@gmail.com

14.07.2007.

“Badlje” u očima - trichiasis - trihijaza

Na Google-u nema ništa o badljama. A dolazili su pacijenti u ambulantu i kažu kako imaju badlje u očima. I kad pogledam na biomikroskopu stvarno jedna (ili više) trepavica potpuno uvrnuta unutra, struže po oku, oko crveno, iritirano. Ovakve trepavice mogu oštetiti rožnjaču, pa i napraviti defekt tkiva (ulkus). Pacijenti su bili veċ ranije kod doktora, a mnogi i kod “narodnih” doktora, kod baba koje “vade badlje”. Te babe obično namažu rubove kapaka medom, pa kad se on stvrdne onda povuku za kraj i iščupaju dosta trepavica.

Latinska riječ za badlje je trichiasis, oznava pojavu nepravilnog rasta trepavica. Uzrok je u samom korijenu trepavice, germinativnom jezgru odakle dlaka raste, te se pogrešno usmjerava. Pojava može biti komplikacija blefaritisa (upale ruba kapaka), ili uvrnutog kapka (entropiona), a može biti bez nekog vidljivog uzroka.

Jednostavno vađenje trepavice pincetom pomaže dotle dok trepavica ponovo ne izraste nakrivo. Da se badlje ne bi ponovile potrebno je izvršiti elektroepilaciju (elektrolizu) dlake, tankom iglom (koja je vezana za izvor struje) se pod mikroskopom uđe u sam korijen trepavice i onda se ona koaguliše toplotom. Argon laserom se takodje moze unistiti folikul trepavice.

Trihijaza se često ne dijagnosticira ako se ne posveti pažnja i uradi pregled pod biomikroskopom, jer su ove nepravilne trepavice obično blijede i veoma tanke. Često se zato daju kapi protiv konjunktivitisa, koje naravno nemaju nikakvog učinka.

Distichiasis je slična pojava, samo što se ovdje radi o rastu trepavica na pogrešnom mjestu, obično na zadnjem bridu ruba kapka uz Meibomove žlijezde. Ovdje se radi o rijetkoj nasljednoj anomaliji. Normalne trepavice rastu na prednjem bridu ruba kapka. Tretman ove anomalije je isti kao kod trihijaze (vidi ovdje )

Oftalmologija - Leksikon pojmova od A-Ž
<< 07/2007 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031