Oftalmologija - Leksikon pojmova od A-Ž

Blog uredjuje Cengic Dr Ferid, doktor med. nauka i specijalista za ocne bolesti. Sve sto je napisano na ovom blogu sluzi samo u informativne svrhe i ne moze biti osnov za samostalno odredjivanje lijecenja.Pitanja postavljajte na adresu:letecihol@gmail.com

10.10.2007.

Keratitis herpetični (Keratitis herpetica)

Oogontsteking

Jedan od najčešćih oblika keratitisa je onaj izazvan virusom herpesa. On je rezultat sekundarne infekcije virusom koji se davno ranije uselio u organizam. Ta primarna infekcija prođe bez simptoma ili sa vrlo malim upalnim znacima. Virus se u ganglionu trigeminalnog nerva naseli za stalno i kod osjetljivih osoba izaziva povremeno upale na oku.

Za pokretanje upale obično je potreban neki okidač (triger) koji poremeti ravnotežu između domaćina i virusa, na štetu domaćina. Tako prehlada, premor, pretjerano sunčanje, menses, klimakterijum, stres, itd.mogu aktivirati virusnu upalu.

Simptomi bolesti su slicni kao kod svih upala prednjeg segmenta oka: crvenilo spojnice, smetnje pri gledanju u svjetlo, grc kapaka, bolovi  pri pokretanju oka. Uz ovo moze ici maglovit vid na oboljelom oku. 

Postoji nekoliko kliničkih oblika herpetičnog keartitisa. Najčeši je površni jednostavni oblik (simplex), epitelijalni, kada nastane defekat tkiva u vidu razgranatih grančica drveta ( dendritični oblik). Ovaj oblik obično prođe i sam bez nekog liječenja. Problem su duboke i široke lezije koje nakon izliječenja ostavljaju ožiljke, mutnine, koje smanjuju vid. Poseban oblik je onaj koji nastaje kao rezultat alergične reakcije (disciformni) i on zahvata dubinu tkiva strome rožnjače.

Postoji nekoliko antivirusnih preparata koji se negdje od šezdesetih godina prošlog vijeka koriste u liječenju herpetičnog keratitisa. Najnoviji je acyclovir (zovirax) koji se koristi u vidu masti, a za teže oblike koriste se tablete. Kortikosteroidi su zabranjeni kod h.keratitisa, izuzev kod disciformnog, kada se koriste uz strogi nadzor oftalmologa.

I pored antivirusnih lijekova mnogi herpetični keratitisi završe sa mutninama rožnjače. Problem je i što se bolest često ponovo javlja (recidivira). Ova je bolest danas najčešća od svih indikacija za presađivanje rožnjače.

Slike keratitisa vidi http://www.atlasophthalmology.

Oftalmologija - Leksikon pojmova od A-Ž
<< 10/2007 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031