Oftalmologija - Leksikon pojmova od A-Ž

Blog uredjuje Cengic Dr Ferid, doktor med. nauka i specijalista za ocne bolesti. Sve sto je napisano na ovom blogu sluzi samo u informativne svrhe i ne moze biti osnov za samostalno odredjivanje lijecenja.Pitanja postavljajte na adresu:letecihol@gmail.com

29.11.2007.

Očni pritisak (tlak), dio drugi - simptomi

I ljekari i pacijenti su često u zabludi, jer povezuju pojavu glavobolje sa eventualno povišenim  očnim pritiskom . Hronično povišen očni tlak ne izaziva glavobolju. Takođe hronično povišeni očni tlak ne daje nikakve simptome sa strane očiju, kao napr. crvenilo ili bol u oku. Tek kasnije, razvojem glaukoma, usljed oštećenja nervnih niti na očnom dnu, nastaju suženja vidnog polja i ograničeni ispadi dijelova vidnog polja.

Izuzetak je akutno povišenje očnog tlaka, koje ionako prolazi burno, praćeno je jakim crvenilom i bolovima u oku,smanjenjem vida, bolovima u odgovarajućoj polovini glave. Nekad je napad akutnog glaukoma praćen i poremećajima opšteg stanja, povraćanjem i opštom konfuzijom.

Upravo zbog nedostatka simptoma hronični glaukom je podmuklo oboljenje i kad pokaže simptome (smanjenje vida i vidnog polja), obično su promjene uznapredovale i ne mogu se vratiti u ranije stanje (ireverzibilne). Zato je pravilo da osobama starijim od četrdeset godina života prilikom posjete optičaru ili oftalmologu, treba obavezno izmjeriti očni tlak. Poseban oprez je potreban kod osoba koji u familijarnoj anamnezi (istoriji) imaju bliske srodnike koji su bolovali ili boluju od glaucoma.

Glavobolja, kojoj je uzrok neko očno oboljenje, znači nije vezana za očni pritisak, osim kod napada akutnog glaukoma koji se lako prepoznaje. To ne znači da neke promjene na očima ne mogu uzrokovati glavobolju, ali je to većinom kod nekorigovanih, ili loše korigovanih refrakcionih grešaka, te posebno često kod neusklađenog binokularnog vida, naročito ako je to povezano sa stalno istim intenzivnim korištenjem vida pri radu (naprimjer dugotrajan rad na kompjuteru, intenzivno čitanje, dugotrajan  precizan rad na blizinu, itd.) O ovome vidi vise kod astenopija .

Oftalmologija - Leksikon pojmova od A-Ž
<< 11/2007 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930