Oftalmologija - Leksikon pojmova od A-Ž

Blog uredjuje Cengic Dr Ferid, doktor med. nauka i specijalista za ocne bolesti. Sve sto je napisano na ovom blogu sluzi samo u informativne svrhe i ne moze biti osnov za samostalno odredjivanje lijecenja.Pitanja postavljajte na adresu:letecihol@gmail.com

03.06.2009.

Očni doktori iz BiH i iseljeništva udruženi u internet-forumu. Diskusija o subretinalnim neovaskularizacijama.

Na inicijativu prof. Dr. Vladimira Kojovića, iz Sarajeva, već duže vrijeme funkcioniše internet-forum vezan za očna oboljenja. Moderator je profesor Kojović koji povezuje kolege iz Sarajeva i unutrašnjosti BiH sa kolegama van BiH, od koji su neki porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a drugi su poznati domaći oftalmolozi, često uvaženi profesori, u različitim zemljama svijeta.

Pacijenti iz BiH prezentiraju dokotru Kojoviću interesantne i dubiozne bolesti kod pacijenata, praćene fotografijama promjena na očima, a on ih onda prezentira širem krugu poznatih doktora u svijetu, tražeći sugestije vezano za dijagnozu i liječenje. Takođe se vrši i preporuka i razmjena interesantnih  članaka o novim pravcima u liječenju očnih bolesti.

Kao primjer navodim jučerašnji mail dr Kojovića koji se tiče jednog pacijenta iz Zenice, koji ima samo jedno oko (drugo izvađeno zbog ratne povrede), a na drugom oku ima neuobičajene promjene na očnom dnu, koje su izazvale praktično slijepilo. Dr Kojović je veoma brzo dobio sugestije od nekoliko oftalmologa iz svijeta, uključujući i moju malenkost. Svi doktori su potpuno saglasni u vezi dijagnoze i načina daljeg liječenja, koje bi se provodilo novim lijekovima koji se u vidu injekcija apliciraju direktno u oko. Postoje realni izgledi da kod pacijenta dođe do popravke vida, bar onoliko, koliko bi mu omogućilo samostalno kretanje.

Evo jučerašnjeg maila prof. Kojovića:

 

Postovani kolegice i kolege,

U vezi pacijenta AA cije sam Vam nalaze FA i fotografiju fundusa poslao primjetio sam da sam zaboravio da napisem da ima 39 godina.

Pitanja sam uputi i nekolicini specijalista za retinu i vitreoretinalnu hirurgiju : Dr Anthony Hall , Tumaini University, Dr RW Butner , Hjuston, Dr Mahmoud  Tarner, Kresge Eye Institute , Detorit i Dr Ferid Cengic i veoma brzo sam dobio od njih odgovor.

Mada su svi na razlicitim kontinentima i da je dosta tesko dati mieljenje samo na osnovu anamnestickih podataka i fotografija koje sam poslao, oni se slazu da se radi o subretinalnoh, horioidalnom neovaskularnoj  membrani gdje postoji znacajna produkcija VEGF-a i da je sasvim opravdano dati antiVEGF ( Avastin ili Lucentis intravitrealno) i to ASAP ( sto prije).

MIsljenja sam da je sasvim ispravno uraditi i sve lab. testove koji se radi za utvrdjivanje etiologije zadnjih uveitisa . Misljenja sam da bi bilo opravdano i ordinirati peroralnu terapiju sa kortikosteroidima ( Pronison prema semi Dr Butnera : tri dana 100 mg, potom dvije sedmice po 100 mg svaki drugi dan, potom dvije sedmice po 50 mg svaki drugi dan, potom dvije sedmice po 25 mg svaki drugi dan -svakako treba provjeriti dali postoji kontraindikacija za njihovu primjenu)

Ukoliko dodje jos odgovora javit cu Vam.

Srdacan pozdrav

V.Kojovic

U prilogu su relevantne fotografije kao i odgovori pomenutih kolega- procitajte !!!!!!!!

  

Oftalmologija - Leksikon pojmova od A-Ž
<< 06/2009 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
282930