Oftalmologija - Leksikon pojmova od A-Ž

Blog uredjuje Cengic Dr Ferid, doktor med. nauka i specijalista za ocne bolesti. Sve sto je napisano na ovom blogu sluzi samo u informativne svrhe i ne moze biti osnov za samostalno odredjivanje lijecenja.Pitanja postavljajte na adresu:letecihol@gmail.com

18.07.2010.

Potcjenjuje se opasnost od komplikacija operacije katarakte

Operacija katarakte (očne mrene) je najčešća operacija u savremenom svijetu. Godišnje se u Holandiji uradi 160000 operacija.  Uklanjanje zamućenog očnog sočiva i njegovo zamjenjivanje umjetnim je postao jednostavan i uglavnom siguran zahvat, koji se pored velikih bolnica, radi i u malim privatnim klinikama. Na operaciju se ne čeka kao ranije, da dođe do značajnog zamućenja vida, nego se operacija radi i u veoma ranoj fazi razvoja očne mrene, odnosno kod sasvim malih smetnji sa vidom.

Peter Ringens, predsjednik komisije za kvalitet rada holandskog Oftalmološkog društva (Nederland Ooggeelkundig Gezelschap), je u subotnjem intervjuu jednim novinama, rekao da se međutim i kod pacijenata, i kod doktora, potcjenjuju komplikacije koje nakon zahvata mogu doći. Jedna od najčešćih jeste odvajanje mrežnjače, ablatio retinae, koja se kod operisanih pojavljuje tri puta češće nego kod neoperisanih očiju. Ablacija mrežnjače je stanje koje može, ako se ne tretira, izazvati sljepoću oka.

Ringers upozorava da  operacija katarakte predstavlja značajanu hiruršku traumu oka i da trajno mijenja anatomsko stanje oka. Ovo se često zanemaruje u praksi.

U Holandiju sam imao priliku da pratim stanje očiju nakon operacije kod nekih naših zemljaka. Kod dva pacijenta je došlo do ablacije, koja je naknadno operisana. I pored operacije ablacije oko kod jednog pacijenta je bilo funkcionalno izgubljeno, a kod drugog je vid ostao značajno smanjen.

Iako je u hirurgiji katarakte posljednjih godina učinjen revolucionarni napredak, pogotovu u odnosu na godine kada sam ja počinjao kao oftalmolog, i iako su komplikacije kod dobrog hirurga svega kod nekoliko procenata operisanih, ipak prilikom odluke o operaciji treba uzeti u obzir i mogućnost ozbiljnih komplikacija.

Oftalmologija - Leksikon pojmova od A-Ž
<< 07/2010 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031