Oftalmologija - Leksikon pojmova od A-Ž

Blog uredjuje Cengic Dr Ferid, doktor med. nauka i specijalista za ocne bolesti. Sve sto je napisano na ovom blogu sluzi samo u informativne svrhe i ne moze biti osnov za samostalno odredjivanje lijecenja.Pitanja postavljajte na adresu:letecihol@gmail.com

28.02.2011.

Za očne ljekare i pacijente: Terapija staračke makularne degeneracije - Pozitivan izvještaj o Lucentisu i Avastinu


Picture of the fundus showing intermediate age-related macular degeneration. 

Makularna degeneracija vezana za dob ( Age-related macular degeneration – AMD vidi http://en.wikipedia.org/wiki/Macular_degeneration ) je veoma čest uzrok slabog vida osoba iznad šezdeset godina života (mada se nekad pojavljuje i ranije). Bolest zahvata sami centar mrežnjače, takozvanu makulu, te izaziva promjene koje dovode do gubitka centralnog vida. Centralni vid je vid kojim razlikujemo veoma sitne detalje, pa zahvaljujući dobroj funkciji mrežnjače u području makule (žute mrlje) možemo čitati sitna slova, koristiti kompjuter, gledati televiziju, plesti, šiti, odnosno raditi skoro sve ono sa čime je obično povezana svakodnevna ljudska djelatnost. Osobe koje izgube centralni vid imaju dvije velike tamne pred očima. One vide sa strane i mogu se kretati, ali ne mogu nikoga prepoznati, niti obavljati naprijed nabrojane radnje.

Liječenje AMD je veoma teško i nezahvalno. Neki se oblici (suhe forme) ne mogu nikako liječiti. Vlažne forme ( gdje postoji izliv tečnosti u makuli) su se liječile raznim injekcijama, laserom, itd., bez nekog značajnog rezultata.

Posljednjih pet godina u terapiju su uvedena sredstva koja spriječavaju rast patoloških krvnih sudova u oku, od kojih nastaju komplikacije, kao što su vodeni izljev (edem). Ovi lijekovi se nazivaju blokatorima faktora koji podržava rast krvnih sudova (Vascular endothelial growth factor blocators, VEGF  blokatori). U praksi se prvo počeo koristiti ranibizumab ( komercijalno ime Lucentis). Nešto kasnije je u terapiju uvedeb bevacizumab (Avastin).

Ovdje bih iznio u najkraćem šta je u svom izvještaju o ovim lijekovima podnijela holandska komisija za lijekove Comissie Farmaceutische hulp (CFI), a izvještaj se zove Farmacotherapeutisch rapport ranibizumab (Lucentis®) bij de indicatie

neovasculaire (natte) leeftijdsgebonden maculadegeneratie – odnosno Farmakološki raport o ranibizumab-u kod indikacija za neovaskularnu (vlažnu) senilnu makularnu degeneraciju. 

Na bazi ovog izvještaja, koji se sastoji od nekoliko strana (http://www.cvz.nl/binaries/live/cvzinternet/hst_content/nl/documenten/cfh-rapporten/2007/cfh0704+ranibizumab+lucentis.pdf ), izvešću nekoliko zaključaka koje vam mogu biti od koristi:

Komisija je ispitivala uglavnom dejstvo Ranibizumab-a (Lucentis), a u izvještaju postoje i upoređenja sa nešto kasnije početom terapijom Bevacizumab-om (Avastin).

Komisija je mišljenja da upotreba ranibuzumaba kod većine pacijenata sa vlažnom AMD može dovesti do zaustavljanja daljeg propadanja vida, a u nekim slučajevima dovesti i do poboljšanja. Ranibizumab se pokazao efektivnijim od ranije korištene terapije verteprofinom ili terapije sa pegaptanibom. Na bazi indirektnog upoređivanja sa bevacizumab-om (Avastin) došlo se do zaključka da su oba VEGF blokatora jednako vrijedna. 

SAVJET komisije:  Kod terapije vidljive ekstrafoveolarne vlažne AMD fotokoagulacija je prvi izbor. Kod svih ostalih formi Ranibizumab i Bevacizumab imaju bolju terapijsku  vrijednost nego fotodinamička terapija veterporfinom i terapija sa pegaptanibom. Na bazi indirektnog upoređivanja sa bevacizumab-om (Avastin) došlo se do zaključka da su oba VEGF blokatora jednako vrijedna.

Iz izvještaja se može vidjeti da se injekcije VEGF daju u aseptičkim uslovima, od strane za to izvježbanog doktora. Godišnja terapija za Lucentisom košta (8 injekcija) oko 9000 eura, a sa Avastinom (9 injekcija) 250 eura.

Treba voditi računa o mogućim komplikacijama, mada su one rijetke.

Komisija se nije izrazila o rezultatima nakon 21 mjesec terapije, koliko je u ovom izvještaju praćeno.

U početku terapije injekcije se daju jednom mjesečno (nikad u kraćem roku), u prva tri mjeseca, a dalje se terapija provodi prema razvoju vidne oštrine.

 

Normal vision (B&W)

normalni vid

The same view with age-related macular degeneration (B&W)
 vid kod osobe sa makularnom degeneracijom
Oftalmologija - Leksikon pojmova od A-Ž
<< 02/2011 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728