Oftalmologija - Leksikon pojmova od A-Ž

Blog uredjuje Cengic Dr Ferid, doktor med. nauka i specijalista za ocne bolesti. Sve sto je napisano na ovom blogu sluzi samo u informativne svrhe i ne moze biti osnov za samostalno odredjivanje lijecenja.Pitanja postavljajte na adresu:letecihol@gmail.com

23.04.2011.

Iz prakse: Propisivanje naočala za djecu

 

Normaal zicht

 

Bijziend zonder bril

Na prvoj slici: Normalan vid. Na drugoj ostrina vida kratkovidnog djeteta bez naocala

Donosim korespondneciju sa majkom jedne šestogodišnje djevojčice, kojoj je otkrivena umjereno velika hipermetropija (dalekovidost), pa se raspituje u vezi recepta za naočale. 

Poštovanje, ukoliko budete u mogućnosti da odgovorite...

Moja kćerka je na sistematskom pregledu upućena kod oftalmologa koji je dijagnosticirao greške u refrakciji esoforiu VOD 0,80 VOS 0,70

Prilikom kompjuterskog određivanja dioptrije uočen je i astigmatizam.

Dobili smo termin u ortoptičko pleoptičkom kabinetu i obrađena je te joj je dr. dala naočale, rekla da se radi o urođenoj hiperopiji.

Dobila je korekciju vod +4 sa cilindrom 0,50 ax 96 stepeni

                           vos +4,5 cyl 0,75  95stepeni,

Doktorka je naglasila da je dala 1/3 jaču dioptriju radi forsiranja očiju, da bi se razvio vid na oba oka i da bi eventualno u budućnosti mogla imati manju dioptriju.

Druga doktorica u svojoj radnji je rekla da je to jako velika dioptrija i da joj nije jasno kako do sad nismo primjetili problem (do sad je imala dva sistematska pregleda pri upisu u obdanište u DZ i kao da je sve je bilo u redu s vidom)

Ova druga doktorka je djetetu ponovo uradila kompjutersko slikanje i rekla da ona ima slab vid i da joj je dioptrija +6.

Prosto me je zbumila tražili smo da se urade stakla po mjeri dr, koja ju je pregledala uz dužno poštovanje drugom profesionalcu.

Molim da mi odgovorite koliko dioptrija nosi vidna oštrina 0,6 0,7 i 0,8

s obzirom da odgovor na ovo pitanje  ne mogu pronaći na internetu.

Šta Vi mislite o ovome?

 

Poštovana,

vrlo je vazno koliko vasa kcerka ima godina.Esoforia je tendeca ociju da idu unutra, to je cesto povezano sa dalekovidoscu (hiperopiom). Za odredjivanje ostrine stakala vazna je vidna ostrina,dob djeteta, velicina hiperopije (dalekovidnosti, u dioptrijama) te polozaj ociju ( da li ima strabizma (razrookosti) ili forije  (-tendence ka strabizmu)

Vidna ostrina nije striktno povezana sa dioptrijom, pa vam ne mogu odgovoriti koliko je to dioptrija.

U principu se kod hiperopije daje manja jacina nego sto je ona objektivno. Nije cudo da to nije ranije primjeceno, ako dijete nije imalo strabizam (razrookost) jer se kod djece dalekovidost cesto savladjuje pojacanim naporom akomodacije (te imaju normalan vid), sto vremenom slabi, pa se ipak pokaze slabiji vid.Strabizam obicno upozori na moguću refrakcionu grešku (obično hiperopiju)

U svakom slučaju potrebno je da je ćerka pod kontrolom doktora i obučenih viših sestara (ortopleoptičarki) koje su specijalizovani za ortoptiku i pleoptiku.Optičari nigdje u svijetu ne propisuju naočale za djecu, upravo iz razloga koje sam naveo u početku (faktora koji odlučuju o tome). Čini mi se da ako je objektivna refrakcija (dioptrija) plus šest, da je plus četiri u redu (obično se kod hipermetropije ide na dvije dioptrije manje od objektivne). Važno je da se dioptrija odredi na dovoljno atropiniziranim očima ( davanje kapi atropina nekoliko dana prije objektivnog određivanja).

Vjerovatno će nošenje naočala dovesti do popravka vida, a moguće je da će morati radii neke vježbe (povremenog zatvaranja jednog ili drugog oka).

Ne trebate se puno brinuti jer ni jedno oko nije puno slabovidno (ambliopno), kada je vidna oštrina napr 0, 1 ili 0,2 i kada se ako je dijete starije od 5 godina nešto ne može puno popraviti.

Lijep pozdrav. Dr F. Cengic 

 

Poštovani doktore, hvala na brzom odgovoru.

Moja kćerka je jučer dobila naočare i odmah ih je prihvatila.Raduje se da ih pokaže drugaricama.

Nekako me Vaš odgovor smirio iako sam osuđivala samu sebe kako nisam ranije primijetila.Nadam se da će joj se vid popravljati (ima šest godina), ili da održimo ovo sadašnje stanje vida.

Srdačan pozdrav.

Oftalmologija - Leksikon pojmova od A-Ž
<< 04/2011 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930