Oftalmologija - Leksikon pojmova od A-Ž

Blog uredjuje Cengic Dr Ferid, doktor med. nauka i specijalista za ocne bolesti. Sve sto je napisano na ovom blogu sluzi samo u informativne svrhe i ne moze biti osnov za samostalno odredjivanje lijecenja.Pitanja postavljajte na adresu:letecihol@gmail.com

17.07.2011.

Ilegalni zagrebački ljekar uništio mi je vid


Dr. Miro Štambuk Goraždaninu u ilegalnoj ordinaciji u Sarajevu oštetio obje rožnjače...

01.10.2009. 14:00

Goraždanin Emir Građan posljednjih godina muku muči s narušenim zdravljem, tačnije oštećenim vidom, zbog čega je upao i u začarani krug domaćeg pravosuđa, pa štetu koja mu je nanesena ne može naplatiti uprkos pravosnažnoj presudi u njegovu korist. 

Pravosnažna presuda

Prije pet godina, naime, Građan se odlučio na lasersko otklanjanje dioptrije kod zagrebačkog ljekara Mire Štambuka, koji je operacije obavljao i u Sarajevu. Kako kaže Građan, ovaj ljekar radio je ilegalno, a u Sarajevo je dolazio vikendima te tada obavljao operacije kako bi izbjegao inspekcije. Ordinacija u kojoj je Štambuk radio bila je smještena u unajmljenom stanu u sarajevskom naselju Grbavica.

- Za operaciju sam platio 3.400 eura, a kupovao sam i kapi koje su koštale od 20 do 50 eura. Kako mi se vid nije ništa popravio, zvao sam doktora Štambuka i njegovu suprugu Almu, koja je u ordinaciji radila organizacijske poslove, ali su mi rekli da sam najdosadniji pacijent - priča Građan, koji je potom medicinsku pomoć potražio na drugim mjestima.

Ljekari iz Goražda, ali i Opće bolnice i Klinike za očne bolesti u Sarajevu te beogradske bolnice "Sveti vid", potvrdili su mu da je umjesto boljeg vida dobio oštećene obje rožnjače, što ga je šokiralo. Saznao je da nije ni smio biti podvrgnut uklanjanju dioptrije, jer je imao više od 50 godina, a radilo se o plus dioptriji. Zbog Štambukovog nemara morao je na četiri dodatne operacije, koje je obavio u Beogradu.

Zbog svega je pred Općinskim sudom u Sarajevu odlučio pokrenuti sudski proces protiv dr. Štambuka. Pravosnažnu presudu u svoju korist dobio je 15. januara prošle godine, ali Štambuk je, prema riječima Građana, u međuvremenu pobjegao iz Sarajeva. 

- Prema toj presudi, meni je trebalo biti isplaćeno 23.000 KM sa zakonskom zateznom kamatom, na ime materijalne štete. Kako nije bilo moguće da to i naplatim, moj advokat i ja tražili smo pljenidbu, što je Sud i dozvolio - kaže Građan.

Tvrdnja supruge

No, naknadno je Sud u parničnom postupku donio rješenje kojim je izvršenje pljenidbe odgođeno, jer je Štambukova supruga Alma tvrdila da su stvari u ordinaciji njene, a ne njenog supruga. Građan se žalio na takvu odluku i postupak još traje.   

- Dr. Štambuk u Sarajevu je radio bez računa, bez zaposlenih, bez rješenja o radu... Obraćao sam se na adrese nekoliko državnih institucija, ali su svi objasnili kako nisu nadležni da provjere ovaj slučaj. Kada se konačno, nakon nekoliko godina, došlo do izvršenja presude, moj klijent mora čekati naplatu. Sve ovo je vrlo apsurdno - kaže Građanov advokat Elvedin Omerović.

Ordinacija ne radi od februara

Do dr. Štambuka nismo uspjeli doći uprkos nizu pokušaja. Ženska osoba koja nam se javila na broj telefona u stanu u kojem je nekada bila njegova ordinacija rekla je da Štambuk od februara ove godine ne radi u Sarajevu i da ga pozovemo na broj zagrebačke ordinacije. No, ni prilikom ovog pokušaja nismo imali više sreće. U Zagrebu su nam kazali da je dr. Štambuk otišao u Švicarsku.

Kulenović: Štambuk nije član Komore

Građanove tvrdnje da je Štambuk u Sarajevu radio nelegalno, potvrdio nam je i sekretar Ljekarske komore Kantona Sarajevo prof. dr. Fahrudin Kulenović. Prema njegovim riječima, Štambuk nikada nije bio član Komore, pa samim tim nije ni mogao poslovati legalno.

Autor: B. TURKOVIĆ

(Dnevni avaz)
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme/ilegalni-zagrebacki-ljekar-unistio-mi-je-vid (http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme/ilegalni-zagrebacki-ljekar-unistio-mi-je-vid)

Oftalmologija - Leksikon pojmova od A-Ž
<< 07/2011 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31