Oftalmologija - Leksikon pojmova od A-Ž

Blog uredjuje Cengic Dr Ferid, doktor med. nauka i specijalista za ocne bolesti. Sve sto je napisano na ovom blogu sluzi samo u informativne svrhe i ne moze biti osnov za samostalno odredjivanje lijecenja.Pitanja postavljajte na adresu:letecihol@gmail.com

23.07.2011.

Profesor doktor Vladimir Kojoviċ: Lasersko skidanje dioptrije - druga strana medalje

Prof.dr. Vladimir Kojovic: LASIK - Druga strana medalje


U Sarajevu su otvorena dva centra za refraktivnu hirurgiju. To je veoma znacajno za nase pacijente koji su do sada takve usluge trazili u inostranstvu. Zelja pacijenata da se rijese naocala ili kontaktnih leca je toliko snazna da se cesto zanemarju moguce komplikacije koje mogu nastupiti u toku i nakon izvodjenja same procedure.  Smatra se da one iznose oko 1-2% ili da jedan od sest operisanih pacijenata ima neku od mogucih komplikacije. One se krecu od minimalnih- rjesivih do onih koje mogu proizvesti trajni gubitak vida. Smatramo da potencijalni kandidati za ovakvu vrstu operacija trebaju da znaju i za tu drugu stranu medalje. Odluka da se uradi operacija „ laserskoskidanja dioptrije“ je sasvim licna i ne moze se reci da je strogo medicinski opravdana . U postupku donosenja odluke za operaciju  potencijalni kandidat treba da razmotri svoje licne razloge da to uradi, da se raspita ili informise o centru gdje ce se to uraditi, da se informise kakve su kvalifikacije ljekara koji ce to uraditi, kakva je oprema koju koristi, koliko znanja i truda operater  ulozi u preoperativni postupak  itd. Znaci krajnji ishod postupka zavisi od iskustva i obucenosti ljekara  i opereme koju posjeduje. Jedno od pravila vazi: ne upustajte se u operacju sa jeftinom cijenom. U SAD agencija koja odobrava pojedine lasere je tacno nabrojala one sa kojima se to moze raditi. Pored samog posjedovanja lasera bitno je i njegovo redovno odrzavanje i bazdarenje. Ne postoji ljekar koji moze tacno unaprijed procijenti da ce dioptriju svesti na nulu. S druge strane svaki pacijent je duzan da unaprijed potpise da je upoznat sa svim mogucim komplikacijama koje se mogu desiti i to ima svakako znacajan pravni aspekt. (Primjerak saglasnosti koju pacijent treba da potpise vidite u prilogu i procitajte)

Najcesca procedura refraktivne hirurgije  je LASIK

Za ovu operaciju osoba treba da nije mladja od 18 godina i da se dioptrije nije mijenjala najmanje godinu dana ( bolje dvije godine).  Opercija nije preporucljiva za trudnice , za osobe koji uzimaju neke lijekove  napr Accutane ili Pronison,  nije preporucljiva za osobe koje boluju od secerne bolesti, hronicnog reumatizma , glaukoma,  herpeticne infekcije oka itd..

Pacijent mora da jasno zna sta ocekuje od operacije, kakva su njegova ocekivanja i da li su ona realna. Ova operacije ne moze popraviti ostrinu vida vise od onoga sto se moze postici naocalima ili kontaktnim lecama. Uvijek treba izvagati rizike i prednosti operacije i ako je neko zadovoljan sa nosenjem naocala ili kontaktnih leca vjerovatno ne treba da razmislja o LASIK-u

U odluci gdje uraditi operacijuu je veoma vazno imati dobre informacije o ljekaru kojem se povjerevamo: koliko je do sada uradio operacija, kakav je uspjeh uradjenih operacija, sa kolikom sigurnoscu moze predvidjeti rezultat operacije koju ce da uradi, koje su moguce komplikacije, sta se moze ocekivati nakon operacije, da li je ponovo potrebno nosenje naocala nakon operacije , koji je procenat tzv naknadnih intervencija  ( po nekima 5-15%) , u nekim zemljama je obicaj i upitati koji tip lasera koristi itd. ( pogledajte link FDA administracije koji je na kraju ovog teksta i kliknite na  rijeci : before,during,after,checklist,FDA approved lasers for LASIK- kako biste se bolje informisali)

Prije operacije je neophodno uraditi detaljni pregled oka. Ispitati ostrinu vida sa naocalima, a kod nekih uraditi i pregled sa sirenjem zjenica. Ljekar ce objasniti mogucnost nastanka nekih manjih ili vecih komplikacija kao sto su:

a. Premalo ili preveliko smanjenje dioptrije .

b. Pojava oziljaka na roznici ili astigmatizma sto otezava eventualno kasnije nosenje kontaktnih leca,

c. Moguca je i infekcija roznice,

d. Nadalje mogucnost da je ostrina vida slabija od one sto se postizalo naocalima ili lecama,

e. Smanjenje osjetljivost za kontrast ili

f. Ostrina vida nije zadovoljavajuca ( iako je ostrina vida normalna objekat izgleda  nejasan , sivkast),

g. Potom problem za voznju nocu sto zahtijeva ponovo nosenje naocala,

h. Problemi koji su vezani za djelic roznice koji se skida i nakon primjene lasera vraca na isto mjesto.

i. Moguci su i drugi problemi koji su rjedji i koji iscezavaju sa vremenom: zamagljen vid, suhoca ociju, presojetljivost na svjetlo, halo oko izvora svjetla itd.

Za pojedine ljude zelja da se odbace naocale ili  lece veoma je vazna da im nije zao za tu proceduru, koja je inace skupa,  odvojiti bilo koji iznos novca.  Oni cak zanemaruju i cinjenicu da kod manjeg broja onih koji su  se podvrgli ovom nacinu operativnog lijecenja vid nije poboljsan i da je  nasuprot tome znacajno ostecen. Oni uglavnom razmisljaju da ce biti u onoj vecini koja je zadovoljna postignutim rezultatom operacije i ne misleci o tome da mogu upasti u onaj postotak, zaista procentualni mali, koji ima komplikacije.

Ovaj tip laserske operacije zauvijek mijenja neke fizioloske ili opticke karakteristike oka. Kada pacijent razmislja o bilo kojoj operaciji koja ne spada u hitne treba da stavi na vagu korist i rizik . Korist od ove operacije zaista ocita: ne trebaju vise naocale niti kontaktne lece. Ali i rizik od trajnog ostecenja je uvijek prisutan

Prema  casopisu „ Review of Optometry „ jedan od sest pacijenata koji su  se podvrgli ovoj operaciji imaju komplikacije koje uticu na vid: iskrivljenost posmatranog objekta, nepravilni astigmatizam koji se ne moze korigovati naocalima, smanjenje kvaliteta vida ili da ima jace izrazene simptome suvoce ociju.

Refraktivna hirurgija je proizvela niz etickih i profesionalnih pitanja u oftalmologiji. Ova pitanja su rezultat ogromnog interesa pacijenata za ovu proceduru uz istovremeni strucni  (profesonalni, ljekarski) i industrijski podsticaj za promociju ovih operacija. Pacijenti pokazuju veliko interesovanje za operaciju koja ih moze osloboditi naocala ili kontaktnih leca. Sa druge strane ljekari su otkrili novo podrucje tehnickih mogucnosti cija primjena je primamljiva za pacijente i sto rezultira i povecanjem licnih prihoda. Potraznja za novim i skupim tehnologijama podstice razvoj oftalmoloske tehnicke industrije. Ovakav odnos je doveo do toga da se pojedini ljekari koji se bave ovim operacijama reklamiraju na razne nacine , povezuju se sa drugim ljekarima koji rade u ocnim ambulantama koji iz odredjenih interesa promoviraju ovaj ili onaj centar „za skidanje dioptrije“ ili odredjenog ljekara koji izvodi operacije ili zajednicki ucestvuju u „ podjeli kolaca“. U ovakvim odnosima se javlja i borba oko cijene usluge, smanjuje se veoma znacajno vreme za  preoperativne testove, broj kontraindikacija za operaciju se mijenja na racun povecanja broja istih , nabavljaju se „ stari“ laser aparati, sugerisu se jeftiniji operativni zahvati, pacijenti potpisuju saglasnost za operaciju a da im nije sasvima jasno sta iz toga moze da rezultira itd.

Broj pacijenata koj imaju komplikacije ili nezadovoljstvo nakon laserskog „ skidanja dioptrije“ nije veliki i oni ostaju „ zagluseni“ od onih koji su uspjesno operisani i ne ostaje im nista drugo nego da se organizuju u grupu koja im daje mogucnost da iskazu svoje tegobe  ili da se izbore za neka svoja prava kojih su se unaprijed, potpisivanjem „ konsensusa“ odrekli.  Interesantan je ovaj link- pogledajte:

(Anyone who has experienced a bad reaction to laser eye surgery may wish to contact Surgical Eyes to discover more about their symptoms and how they can be alleviated. Margaret Dolan and Ron Link can be contacted via the organisation's website at http://www.surgicaleyes.org. )

 

Refrativna hirurgija ili „ hirurgija skidanja dioptrije pomocu lasera „ pretstavlja znacajan napredak u oftalmologiji i to je oblast koja se  sve vise razvija u pravcu smanjenja  mogucnosti nastanka komplikacija i u smislu zadovoljenja zelja velikog broja pacijenata koji zele da se rijese naocala ili kontaktnih leca. Svakako da proizvodjaci veoma skupe opreme snazno podsticu taj trend na razne nacine. Cilj ovog pisanja nije da se odvrate  oni koji to zele da urade ili da se omalovazi znacaj ovih operacija. Cilj je da se sagleda i druga strana medalje i da na osnovu toga svaki pojedinac moze da odvagne prednosti i rizike i da se prema tome  postavi.

Molim Vas da svakako pogledate ovaj link gdje je FDA ( USA) jasno oznacila koji se laser moze koristiti i sta se treba uraditi: before, during,after,checklist etc prije odluke da se uradi operacija.

http://www.fda.gov/MedicalDevices/ProductsandMedicalProcedures/SurgeryandLifeSupport/LASIK/default.htm?sms_ss=email&at_xt=4dd3c5706c12fbc1%2C0

.

 

 

Oftalmologija - Leksikon pojmova od A-Ž
<< 07/2011 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31