Oftalmologija - Leksikon pojmova od A-Ž

Blog uredjuje Cengic Dr Ferid, doktor med. nauka i specijalista za ocne bolesti. Sve sto je napisano na ovom blogu sluzi samo u informativne svrhe i ne moze biti osnov za samostalno odredjivanje lijecenja.Pitanja postavljajte na adresu:letecihol@gmail.com

10.10.2011.

U Holandiji lažni očni doktor radio laserske operacije na oku

Večeras je na holandskoj TV1 u popularnoj emisiji “Radar”, u udarno vrijeme, bilo govora o jednoj klinici za refrakcionu hirurgiju oka. Ustvari radi se o optometijrkoj radnji braće Kloes, kako se i zove “klinika” ( Kloes Eye Clinic ), u mjestu Beverwijku kod Rotterdam-a. Braća su za laserske operacije skidanja dioptrije umjesto specijaliste oftalmologa, sa dodatnom obukom iz refrakcione hirurgije, angažovali jednog fizičara, stručnjaka za lasere.

Gosti emisije su bili prevareni pacijenti, od kojih dvadesetak ima ozbiljne smetnje sa vidom nakon operacije, a nekoliko njih i veoma ozbiljne, trajne posljedice.

Dotični fizičar se predstavljao kao oftalmolog, postavljao je dijagnoze i vršio tretman. Autori emisije su snimali skrivenom kamerom i sakupili dokaze lažnog predstavljanja.

Jedan od braće Kloes je bio takođe gost u emisiji, probao se nemušto vaditi, govoreći kako je uvijek bio prisutan i oftalmolog za vrijeme vršenja laserskih zahvata .

Iako je javno tužilaštvo u proljeće ove godine pokrenulo krivični postupak zbog lažnog predstavljanja i vršenja djelatnosti za koju nijestručan, lažni doktor je i dalje nastavio da radi, predsatavljajući se stručnjakom koji i u Njemačkoj na dvije klinike radi kao veoma traženi konsultant.

U emisiji je bio prisutan i advokat oštećenih pacijenata, koji  će svi zajedno putem suda tražiti naplatu štete.

Stiče se ipak utisak da je ova oblast medicine nedovoljno kontrolisana ( u Holandiji ima skoro 50 klinika za laserski tretman), i da je tužilaštvo sporo i neefikasno u kažnjavanju prekršilaca.

Kompletnu emisiju mozete pogledati na: http://beta.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1113167

 

 

 

04.10.2011.

Operacija katarakte fakoemulzifikacijom - animacija

04.10.2011.

Novi test za samokontrolu vida kod pacijenata sa makularnom degeneracijom

 Dallas, avgust 2011: Buduća iPhone/iPod  aplikacija nazvana myVision Track  omogućiće pacijentima koji imaju makularnu degeneraciju ili dijabetičnu retinopatiju da se na vrijeme jave svom oftalmologu, radi kontrole i eventualnog tretmana.

Test , koji traje 90 sekundi, sastoji se od tri kruga na displeju, gdje se jedan  krug razlikuje od druga dva. Zatvori se jedno oko, pa se dodirne taj drugačiji krug. Razlikovanje tokom testa postaje sve suptilnije, a vaš skor se sabira. Nakon toga se testira drugo oko.

Ako vaš skor pokaže da vam se vid znatno smanjio, to je onda razlog da posjetite svoga doktora.

Ljudi koji imaju degenerativne promjene na očnom dnu koriste takozvanu Amslerovu mrežu (šemu), vidi (Amsler grid). Ona se sastoji od mreže linija ucrtanih na papiru, sa tačkom u sredini. Gledajući svakim okom posebno tačku u sredini, pacijent posmatra da li vidi sve linije, da li su one prave, te da li ima prekida i izvijuganosti linija.

Izumitelji myVisionTrack kažu da je ovaj test dva puta osjetljiviji u detekciji suptilnih vidnih promjena, nego što je to Amslerova mreža.

Prototip se još testira, i aplikacija se očekuje da bude dostupna negdje u 2012.

 

Uz vlastiti prevod prenešeno sa http://www.allaboutvision.com/conditions/amd_news.htm
03.10.2011.

LASIK report on ABC Good Morning America 2/25/2010

Oftalmologija - Leksikon pojmova od A-Ž
<< 10/2011 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031