U Holandiji lažni očni doktor radio laserske operacije na oku

Večeras je na holandskoj TV1 u popularnoj emisiji “Radar”, u udarno vrijeme, bilo govora o jednoj klinici za refrakcionu hirurgiju oka. Ustvari radi se o optometijrkoj radnji braće Kloes, kako se i zove “klinika” ( Kloes Eye Clinic ), u mjestu Beverwijku kod Rotterdam-a. Braća su za laserske operacije skidanja dioptrije umjesto specijaliste oftalmologa, sa dodatnom obukom iz refrakcione hirurgije, angažovali jednog fizičara, stručnjaka za lasere.

Gosti emisije su bili prevareni pacijenti, od kojih dvadesetak ima ozbiljne smetnje sa vidom nakon operacije, a nekoliko njih i veoma ozbiljne, trajne posljedice.

Dotični fizičar se predstavljao kao oftalmolog, postavljao je dijagnoze i vršio tretman. Autori emisije su snimali skrivenom kamerom i sakupili dokaze lažnog predstavljanja.

Jedan od braće Kloes je bio takođe gost u emisiji, probao se nemušto vaditi, govoreći kako je uvijek bio prisutan i oftalmolog za vrijeme vršenja laserskih zahvata .

Iako je javno tužilaštvo u proljeće ove godine pokrenulo krivični postupak zbog lažnog predstavljanja i vršenja djelatnosti za koju nijestručan, lažni doktor je i dalje nastavio da radi, predsatavljajući se stručnjakom koji i u Njemačkoj na dvije klinike radi kao veoma traženi konsultant.

U emisiji je bio prisutan i advokat oštećenih pacijenata, koji  će svi zajedno putem suda tražiti naplatu štete.

Stiče se ipak utisak da je ova oblast medicine nedovoljno kontrolisana ( u Holandiji ima skoro 50 klinika za laserski tretman), i da je tužilaštvo sporo i neefikasno u kažnjavanju prekršilaca.

Kompletnu emisiju mozete pogledati na: http://beta.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1113167

 

 

 

reuw
Omijene knjige :Starac i more, Kome zvona zvone i Prohujalo sa vihorom

Komentariši