Vitamini i minerali kod degeneracije retine

 Ovdje u Holandiji oftalmolozi pacijentima, kad hoce da kazu o cemu se na oku pacijenta kod kod Senilne makularne degeneracije (SMD)  radi, kazu slijtage ( oglodjanost, istrosenost), ista rijec koja se koristi kao napr. kod artroze koljena, kada je istrosena hrskavica. Rijec se originalno koristi za opisivanje istrosenosti  lezajeva u mehanici.
Sada se propisuju za artrozu razliciti preparati, koji kao obnavljaju hrskavicu. Kao da ce se gradivne stvari za hrskavicu, kad ih popijemo odjednom ugraditi u koljeno. Ima sasvim dovoljno materijala u obicnoj hrani, samo sto se to vise ne moze koristiti niti nova hrskavica praviti. Mora se zamijeniti koljeno, kao sto se zamijeni lezajna mehanickom zglobu.
Tako je nesto slicno i kod SMD. Moje licno misljenje je, da osim tretmana vlaznih SMD  formi laserom, i lijekovima protiv neovaskularizacije (sto je moguce samo kod manje grupe pacijenata), tretman kojekakvim lijekovima najveceg broja pacijenata sa suhom formom je skoro pa savim neuspjesan. Ni u prvom slucaju se ne ide uzrocno na bolest (bolje receno patolosko stanje izazvano starenjem), nego se samo pokusavaju smanjiti posljedice izazvane neovaskularizacijom. I tada su cesti recidivi privremenog poboljsanja.Nismo u stanju ugraditi novu retinu, ili barem nove krvne sudove umjesto onih istrosenih.
Koliko smo samo prije tridesetak godina maltretirali pacijente injekcijama "u oko" (para i retrobulbarno) kojekakvih Dicynone, Doxium, dexamethason, itd., a i koliko su tableta pacijenti popili, medju kojima i raznih vitamina, bez ikakvog uspjeha.
U klinickim studijama kod ovakvih  stanja je vrlo tesko randomizirati pacijente i uraditi korektnu studiju, jer se tu uplece veoma veliki niz internih i eksternih faktora koji mogu djeluju , i koje je vrlo tesko kontrolisati. Farmaceutska industrija moze vrlo lako naruciti studije koje ce pokazati dejstvo ovog, ili onog vitamina ili minerala, ili bilo kojeg lijeka.
Moje licno misljenje je da, ako minerali i vitamini i maju kakvog efekta,  treba uzimati dovoljno minerala i vitamina u hrani (sto je i kod obicne ishrane uglavnom slucaj) , i da u tom slucaju nikakvi suplementi nisu potrebni.Tako kod istrosene retine, pa i kod vecine organa koji stradaju procesom starenja.

reuw
Omijene knjige :Starac i more, Kome zvona zvone i Prohujalo sa vihorom

Komentariši