Informacija za pacijente u vezi sa početnom makularnom degeneracijom

 

Uvod

U ovom momentu ne postoji niti jedan svrsishodan tretman koji bi imao uticaja na proces početne makularne degeneracije. Eksperimentisano je sa laserskim tretmanom, i dodacima u ishrani (hranidbenim suplementima)

 

Lasreski tretman početne makularne degeneracije

 

Neki su oftalmolozi kod početne makularne degeneracije probali preventivno tretirati druze (žućkasta zadebljanja ispod sloja retinalnog pigmenta u takozvanoj Bruch-ovoj membrani) laserom. Iako na ovaj način druze mogu nestati, postoji jaka sumnja da li ovaj tretman utiče na usporavanje procesa makularne degeneracije. Objašnjenje za ovo može biti da su druze samo jedan simptom oštećenja makule, i nisu uzrok degeneracije i problema koji dolaze sa njom. 

 

Tretman početne makularne degeneracije sa hranidbenim dodacima (suplemetima)

Način ishrane može imati uticaja na nastanak i progresiju makularne degeneracije. Jedan mali, ali u posljednje vrijeme i povećani broj ispitivanja čini se da ukazuje na to. Čini se da bi jedna prigodna dijeta mogla  pomoći kod spriječavanja pojave  ove promjene, odnosno da usporavanja njenog razvoja. Danas postoje pokazatelji da vitamini A, C i E, te mikroelement cink mogu igrati ulogu. Znači da nedostatak ovih materija može da ubrza razvoj MD.

Posljednjih godina je posebno ispitivana uloga određenih antioksidanata, takozvanih karotenoida. Dva od ovih karotenoida, lutein i zeaxsantin se normalno nalaze u makuli i imaju protektivnu ulogu u nastajanju MD. Ovi spojevi dolaze u prirodi u sljedećem povrću: sirova divlja mrkva, kelj, zelje, kukuruz, brokoli, grašak, paradajz i zelena salata. Takođe je pokazano da i riblje ulje ima protektivnu ulogu.

Iako se čini da postoji odrđena veza između uzimanja ovih materija i makularne degeneracije, potrebno je više naučnih ispitivanja da bi se ova informacija pokazala održivom.

U međuvremenu se može pacijentima preporučiti: Najmanje jedna dnevna porcija dnevno povrća sa visokim nivoom luteina i zeaxantina, ili specijalni vitaminski suplementi dopunjeni sa ovim antioksidantima.

Informacija holandskog Oftalmološkog udruženja (Nederlands Oogheelkundig Gezelschap)

Meer informatieInformatie van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap
www.oogheelkunde.org

 

 

reuw
Omijene knjige :Starac i more, Kome zvona zvone i Prohujalo sa vihorom

Komentariši